Kategóriák
Uncategorized

Itt a Kinder Kata

2021 – Ilyés Gyula, az Őrbottyánban működő Veresi Küzdősport Egyesület hatodik danos judomestere már sok kezdeményezéssel igyekezett népszerűsíteni szeretett sportágunkat. Most a Kinder Kata formálására, bevezetésére tesz javaslatot.

„A Kinder Kata célja versenyzési lehetőség biztosítása gyermekek, színes öves felnőtt judokák számára, hogy azoknak is legyen lehetőségük versenyezni, akik a küzdelmektől valamilyen oknál fogva távol akarnak maradni. További cél még a technikák pontos elsajátítása, a formagyakorlat (kata) népszerűsítése már gyermekkorban.

Elképzelés: az alapot a meglevő övvizsga rendszer adná. Több kata kidolgozása is lehetséges, például az esések formagyakorlata, dobások katája, földharc kata. A tatamin a judokák rendes járással közlekednek majd, fordulni szabályos taisabakival lehet. Nagy hangsúlyt kap a szertartás maga, amely az értékelés egy külön szempontját képezi. Külön szempont az együtt mozgás, a harmónia. A pontos technikai kivitelezés, illetve az uke felkészültsége is.

A bírók technikánkként, illetve szempontonként tízes skálán értékelnék a látottakat, akinek a legtöbb pontja lesz, ő lesz a győztes. A tízes skála lehetőséget ad a cizellált értékelésre.

A dobásokat, földharctechnikákat csak a kedvenc oldalra kell bemutatni, mozgásból. Az első dobás kata öt tetszőleges dobásból áll, a negyedik kiu (kyu) vizsgaanyagával bezárólag. Mindenki maga állíthatja össze a formagyakorlatát a saját erősségeinek figyelembevételével. Természetes elvárás, hogy az öv szabályosan legyen megkötve, a judogi tiszta, rendezett legyen.

Erre a mintára a későbbiekben több formagyakorlat is megalkotható, akár a zöld, a kék vagy a barna öv anyagából. Véleményem szerint az ötlet jó, megvalósítható, sportágunk alapvető érdeke hogy a tömegbázist növeljük, szélesítsük.

Igyekezzünk minél több judokát megtartani szeretett sportágunkban. Később – amennyiben ezek a kata versenyek bizonyítják létjogosultságukat – nemzeti bajnokságot is lehetne rendezni.

Az anyagokkal kapcsolatban kérek mindenkit, akinek észrevétele van, tegye közzé, alkossunk együtt katákat színes öves judokáinknak, elsősorban gyermekeknek!

Ilyés Gyula vezetőedző, 6. dan, Veresi Küzdősport Egyesület, a sportegyesületek Országos Szövetségének megyei küldötte”