Kategóriák
Uncategorized

A Judo nevelő hatása

Sokan, sokféleképpen gondolnak manapság a küzdősportokra, így a judora is. Gyakran az akciófilmek hőseivel emlegetik együtt, van aki az agresszivitással hozza összefüggésbe. Azt gondolom, hogy ez így nem helyes, ugyanis bármelyiket is vennénk górcső alá, hamar kiderül, hogy komoly filozófiai tartalommal bírnak a fent említett budo sportok, elsõsorban a judo, ami ugye a tradicionális japán harcművészetek közül az egyetlen olimpiai sportág.

Felfoghatjuk úgy is, hogy a rekreáció egyik formája. De ha így értelmezzük, akkor úgy aposztrofálnám mindezt, hogy tradícionális rekreáció.

A küzdõsportoknál nem kérdés a fegyelem, mely szinoním a figyelemmel. E kettõ nélkül az oktatás, illetve a tanulás elképzelhetetlen.

Az edzést vezető mester nap, mint nap segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket, javítja a mozgást, a tanulóit (gyerekeit) tereli a helyes gondolkodás és viselkedés útján. A mester érvei szinte minden esetben komoly példával, példaképpel vannak alátámasztva. Mester és tanítványa viszonya – a feltétlen tiszteleten alapuló kapcsolat.

Ezek a sportok megtanítanak harcolni, küzdeni, győzni, a győzelmet kellő alázattal és tisztelettel viselni, megtanít felállni mások által vesztesnek hitt helyzetből, és megtanít veszíteni is.

A budo sportok az embert építik. Tiszteletre méltó, egészséges, boldog, elégedett embereket ad a társadalomnak. Aki ezt az iskolát járja, karakteres emberré válik, aki az élet egyéb területein is helyt tud állni.

A sok gyakorlással egyfajta mentális egyensúly birtokába jutunk. Egy edzés, vagy egy bonyolult technika elsajátítása után, a korábban megoldhatatlannak látszó problémák sem tűnnek annyira kétségbe ejtőnek.

Több érvet is fel lehet sorakoztatni a judo mellé, mint:

  • napi ülõmunka után egy kis változatosság
  • a felesleges energiák keretek közti levezetése
  • önvédelem hatásos eszköze
  • egészség megõrzés
  • fizikai – szellemi egyensúly.
  • eséstudás készségszintû elsajátítása

Mindezek mellett nagyon fontosnak tartom, hogy a judo egy életen át tanulható, gyakorolható. Életutunk bármely szakaszában értelmes és fontos dolgokkal foglalkozhatunk. Garancia erre mesterünk, és mindazok, akik elõttünk jártak és járnak. Sokan járnak majd utánunk is. A mi felelõsségünk, hogy számunkra követendő példát, pozitív célt mutassunk. Bátran állíthatom, hogy a judo egy csodálatos nevelési eszköz. Fegyelemre, alázatra nevel, hiszen magas szintre jutni, kellõ alázat nélkül szinte lehetetlen. Megtanít továbbá az ellenfél tiszteletére is. Gyakorló apaként  ki merem jelenteni, hogy egy szülõ nem adhat gyermekének sokkal több értéket. Nem állítom, hogy ez az élet elixír, vagy az egyetlen megoldás, de mindenképpen egy megoldás. A rendelkezésünkre álló idõt töltsük meg tartalommal, töltsük hasznosan, és jó érzéssel.

Ilyés Gyula – Judo edzõ – VI. Dan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .