Bemutatkozás

Ilyés-Dubecz Dorottya

Jelenleg a 2004-ben alapított Sixense Kft. vezető tanácsadójaként tevékenységem jelentős részét üzleti tanácsadással, szervezetfejlesztéssel, vezetőképzéssel (coaching), illetve szakmai személyiségfejlesztéssel (szupervízió) töltöm. Előzetes tapasztalataim, illetve a különböző elvégzett képzések birtokában mind a non-profit, mind a for-profit területen dolgozom.

A legújabb területem a sportolók mentális támogatása “Fejben (is) rendben!”, hogy fogadják el, hogy a fokozott stressz a versenyzés természetes velejárója. Coach-ként a feladatom, hogy a sportolók többek közt a feszültség kezelésére, dolgozzák ki saját stratégiájukat.

Ilyés Gyula

1977-kezdtem sportolni. Választott sportágamban a judoban viszonylag hamar jó versenyzővé váltam. Több ízben voltam országos bajnok, számos nemzetközi verseny érmese, helyezettje. 1980-ban meghívást kaptam a ifjúsági válogatottba, ezt a junior, később a felnőtt kerettagság követte. Sajnos egy súlyos gerincsérülés derékba törte a pályafutásomat. Nyolc év alatt ötször operálták meg a gerincemet. Gyógyulásom után – amit egy természetgyógyásznak köszönhetek – visszatértem sportos életmódomhoz, kempo – karatéztam, kondicionális edzéseket végeztem. Eredményesen szerepeltem az országos szkander, illetve fekvenyomó versenyeken. 1996. végén, nyolc év kihagyás után újra lekezdtem judozni. Egy éven belül újra első osztályú minősítést szereztem. Később már a masters’ kategóriában országos bajnok lettem, majd VB V-dik, VII., és EB III. helyet szereztem, 2000-ben sikeresen vizsgáztam V. Dan-ból.

Múlt

Több, mint 30 éve vagyok edző. Judo edzőként jelentős sikereket értem el gyerekekkel, illetve a szenior korosztály képviselőivel. Edzőként sok versenyzőt segítettem aktuális világversenyeiken eredményesen. Nagy gyakorlatot szereztem a preventív fittségi edzés, illetve a személyi edzés területein is. Cross-trainiget tanítok a Fitness Akadémián edzőknek az edzőtovábbképzés keretein belül. Egyik specialitásom a csoportos Cross-Training edzése vezetése.
2008. januárjában több évtizedes munkásságom elismeréseként a Magyar Judo Szövetség Elnöksége a VI. Dan fokozatot adományozta számomra. Munkám mellett 2009-ig a Magyar Kempo Szövetség judo, illetve erőnléti edzője, tanácsadója voltam. A nemzeti válogatott több versenyzőjét segítettem hozzá, hogy az aktuális világversenyen eredményesen szerepeljen. Munkámért a Magyar Kempo Szövetség 2006. decemberében 1 Dan mesterfokozatot adományozott.
2004. nyarától vitorlásversenyeken veszek részt, 25-ös yolle osztályban több értékes helyezést szereztünk. 2006-tól Conger yolle-val már mint kormányos versenyzek. Rendszeresen részt veszek tömegsport rendezvényeken is. Pl. a Balaton átúszás, Velencei – tó átúszás, illetve 2008-ig minden Balaton átevező túraversenyen rajthoz álltam, ahol többször voltunk érmesek, helyezettek, a 2008-as évben ezüstéremnek örülhettünk. Az én kezdeményezésemre állt először rajthoz sárkányhajó ezen a versenyen. 2005-ben Olaszországban sikerrel teljesítettük sárkánykenuval a Vogalonga 38 km-s távját.
Vállalkozásommal a coachinggal foglalkozom, kiemelt terület a sportolók mentális képzése, a sportvezetők paradigma váltásának segítése. Szerződött partnerként több szakon oktatunk a Fitness Akadémián. Bővebben a vezetoicoach.hu, illetve a sport-coach.hu oldalakon. A személyi edzésről, annak adaptációjáról a judoban, több írásom látott napvilágot.
Két évig fogyatékos gyermekeknek tartottunk sportfoglalkozásokat.
Ez részint az esni tudás készségszintre emeléséből, illetve az általános fizikai képességek javításából, valamint a mozgáskoordináció fejlesztéséből állt.
A sportszervezői szakmát a gyakorlatban a BHSE szakosztály igazgatójától tanultam. Vállalkozásommal számos sportszervezetnek voltam külsős munkatársa, szerződött partnere. 2003. novemberéig üzemeltettem a Honvéd Küzdősport Centrumban található kondícionáló és fitness termet, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat.

Jelentős kezdeményezések

 • Magyar Senior Judosok Klubjának létrehozásában és működtetésében is szerepet vállaltam
 • Honvéd Judo Diáksport Iskola beindításában is. Utóbbi egy országos jelentőségű kezdeményezés, a NAT adta lehetőségeket kihasználva az edző kollegák mind szélesebb körben tudják megismertetni a judot a tanulókkal. Ezzel egy új szakosztályi modell alapjait raktuk le.
 • Nevemhez fűződik a középfokú judo edző képzés beindítása a Fitness Akadémián.
 • Kata /Formagyakorlat/ OB elindítása Magyarországon. (Az első négyet a Veresi Küzdősport Egyesület hozta tető alá.
 • Judo Földharc /Newaza/ Országos Bajnokság is egyike saját kezdeményezéseimnek, egykori mesterem Galambos Márton Emlékverseny nevét viseli. Ma már Newaza Fesztiválként szerepel a versenynaptárban.
 • Kettlebell verseny judosok számára (2010.)
 • Hepe-Hupa Kupa judoverseny kezdő gyerekeknek
 • Alap- és középfokú judoedző képzés beindítása a Fitness Akadémián
 • Coaching a személyi edzésben – oktatási program
 • Coaching a sportban – oktatási program
 • Cross-Training Instuktor képzés a Fitness Akadémiám

Jelen

2006 szeptember 11-én judo iskolát nyitottunk Veresegyházon. Kiváló körülmények között tartunk judo foglalkozásokat immáron nyolc csoportban is. Több, mint 100 gyermek és ijfú felnőtt látogatja foglalkozásinkat a „veresi bázison.” A 2007-ben megalakított a Veresi Küzdősport Egyesületet, melynek elnöke, és vezető edzője vagyok, elsősorban a gyermek, az ifjúsági és diáksport mellett tette le a voksát. Cél: a gyermekek fizikai, illetve testi nevelésén túl, a hozzánk járó ifjak személyiségfejlesztése is. Küldetésünk a minőségi sportoktatás, a mentális állóképesség fejlesztése, értékek teremtése, illetve megőrzése, és átadása.
Fennállásunk óta /úgy, hogy a versenyzés nálunk nem kötelező/, több, mint 900 érmet nyertek versenyzőink, melyből az aranyérmek száma bőven meghaladja a 400-at! Csak 2015-ben 5 különböző sportágban 5 világversenyre jutottunk el, ahol 27 érmet sikerült nyernünk, melyből 19 arany. 2015-ben nagyot ugrottunk előre, hiszen előbb Gödöllőn, majd Bagon is új edzőtermet nyitottunk, így a taglétszámunk közel 160 főre emelkedett.
2009-től felnőttek részére speciális cross training foglalkozásokat tartunk mondhatom nagy sikerrel. Szerepel benne kettelbell oktatás, kötéltréning, TRX, speciális köredzések, és még sorolhatnám. Immáron 3. éve versenyzünk a kettlebell-lel (Giri-Sport), és büszke vagyok rá, hogy az ország egyik legjobb Giri-Sport műhelye a Veresi Küzdősport Egyesület szárnyai alatt működik. Több tucat országos bajnoki címnek örülhettünk, a koronát eddigi tevékenységünkre 2015-ben tettük fel, Pécsett a Giri-Sport Világ-és Európa Bajnokságon 8 VB, és 7 EB aranynak örülhettünk. Magam 2 VB, és 2 EB arannyal járultam hozzá csapatunk sikeréhez.
Egyesületünk segédedzője, Kerstner Róbert Bellai János Testnevelési és Sportdíjat kapott a Veresi Önkormányzattól, míg 2015-ben a Veresi Küzdősport Egyesület lett Veresegyház Város legjobb szabadidős és sport egyesülete.
2009-től az Önkormányzati Minisztérium megbízásából vizsgaelnökként, ill. szakértőként részt veszek a sportszakmai képzéseken.

Elismerések

 • Bellai János Testnevelési és Sport Díj
 • Magyar Judoért Emlékérem – Bronz fokozat
 • Magyar Judoért Emlékérem – Ezüst fokozat
 • Százhalombatta Város Sportjáért kitüntetés
 • Mentor Oscar Díj – jelölt

Tanulmányok

Tanulmányaimat is sport irányába fordítottam, mert hitem szerint igazán jó eredmény, csak komoly elméleti tudás birtokában érthető el.
 • Miskolci Bölcsész Egyesület – pszichológia
 • Budapesti Műszaki Főiskola – coach
 • Magyar Testnevelési Egyetem – Sportmenedzser szak
 • Magyar Testnevelési Egyetem Továbbképző Központ – Judo edzői szaktanfolyam
 • Magyar Testnevelési Egyetem Továbbképző Központ – Sport rekreáció szaktanfolyam
 • International Wellness Institute – Személyi edző szaktanfolyam
 • Semmelweis Egyetem – Rekreáció irányító szak
 • Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Bolyai János Főiskolai Kar –  Kézitusa oktató
 • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karán, Környezetvédelmi Igazgatás szak
 • Tanulmányaim közben a Magyar Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi Bizottságának állandó meghívottja lettem. Ebben az évben még egy nagy megtiszteltetés ért, 2004. áprilisától a Szent György Lovagrend tagjai közé választottak.

Társadalmi munkák

 • Magyar Judo Szövetség – versenybíró
 • Országos Dan Kollégium – vizsgabizottsági tag
 • Magyar Sportszövetség Marketing Klub – tag
 • Magyar Edzők Társasága – tag
 • Magyar Sporttudományi Társaság Rekreációs Bizottsága – tag
 • Közép-Magyarországi Regionális Judo Szövetség elnökségi tag, Ifjúsági Szabadidő és Sportbizottság – elnök
Hobbim a szakirányú önképzés, az olvasás, és természetesen a sport. Szülőként is fontos nekem, hogy a sport szeretete, annak preventív jellege 28 éves lányom, 9 éves fiamból, 3 éves unokámból is sportszerető emberkét szeretnék nevelni. Hobbim még a versírás.
2010. december végén jelent meg sorrendben a harmadik verses kötetem, Verseket írok…címmel. Míg 2014 decemberében prózával jelentkeztem, könyvem címe: A sorsedző
Kérem higgye el Kedves Olvasó, hogy sportolni öröm. A különböző mozgásos aktivitási programok mindegyike segítséget ad a mindennapi élethez, kapaszkodót nyújt nehéz helyzetekben és vele, a sporttal, a rendszeres mozgással kiteljesedik az élet. Mindenkivel meg lehet szerettetni a mozgást, csak egyénre szabott munka és kellő elhivatottság kell hozzá. Úgy érzem, hogy a saját életem is egyfajta bizonyíték arra, hogy mások által lehetetlennek ítélt helyzetekből is fel lehet állni, csak kellő akarat és hit kell hozzá. Jó egészséget, sok kiváló sport élményt kívánok!