Kategóriák
Uncategorized

Interjú Ilyés Gyulával, a VKE vezetőjével – 2017.

Veresegyházon egyensúlyba kerül a test, a lélek és a szellem

Interjú Ilyés Gyulával, a VKE vezetőjével

A Veresegyházi Küzdősport Egyesület hét sportágban várja kicsiket és nagyokat. A klub azonban nem csak edzéseket nyújt a hozzájuk csatlakozók számára: életvezetést, tanácsadást, közös sikereket és megannyi boldog pillanatot. A tavaly jubiláló egyesület vezetőjével, Ilyés Gyulával beszélgettünk a VKE múltjáról, csillogó érmeikről és nagyszabású jövőbeni terveikről.

11 éves múltra tekint vissza a Veresegyházi Küzdősport Egyesület. Több mint egy évtizeddel ezelőtt milyen céllal alapították?

Hogy minőségi sportoktatás csináljunk a térségben – különös tekintettel a dzsúdóra. Abban az időben a környéket tekintve egyedül Veresegyházon nem volt dzsúdó-oktatás, ezért mindenképpen itt akartam indítani egy egyesületet. Annak ellenére, hogy senkit sem ismertem a városban, bíztam abban, hogy van létjogosultsága a munkámnak. A fejben és testben egészséges gyerek képét tűztük ki feleségemmel az elképzelt zászlónkra, ezért dolgozunk immáron egy évtizede. Egészen kis létszámmal kezdtük tizenegy évvel ezelőtt, most pedig elmondhatjuk, hogy hosszú ideje stabilan száz fő fölött van a tagjaink száma. Mi több, most már Bagon és Gödöllőn is van kihelyezett iskolarendszerben történő dzsúdó-oktatásunk.

Az Önök egyesülete miben különbözik a többi hasonló küzdősport-oktatással foglalkozó klubtól?

Alapvetően abban, hogy nem csak dzsúdóban versenyzünk dzsúdós alapokon, hanem hét különböző sportágban érünk el szép sikereket. Kempo, karate, sport-jitsu, baranta, grappling és kettlebell sportban érünk el kiemelkedő eredményeket. A legutóbb pedig a szumót is felvettük a palettánkra, rögtön magyar bajnoki címeket és egy EB-bronz érmet is bezsebeltünk alig több mint fél éves szumóismeretünkkel. De a versenyzés nálunk opcionális, nem teszem kötelezővé a gyerekek számára.

A weboldalukat tanulmányozva egyértelmű, hogy gyerek centrikus szemléletük van. Milyen pedagógiai programot alakítottak ki, ami alapján működtetik az egyesületet?

A feleségem alapdiplomája szerint gyógypedagógus, supervisor coach, én pszichológus vagyok, coach-ként dolgozom. Éppen ezért bátran mondhatom, hogy nagyon magas szintű nevelés folyik az egyesületben, nálunk valóban megvalósul a test, a lélek és a szellem egyensúlya. A kiemelkedő teljesítményt jutalmazzuk, így például az iskolában szerzett csillagos ötösért is jár tőlünk az elismerés. Megtanítjuk őket a megoldásközpontú gondolkodásmódra, hordozzuk a régi értékeket, így a becsület, az adott szó jelentősége is kiemelkedő jelentőségű a bushidon, vagyis a szamurájok etikai kódexén illetve az edzőtermek rendszabályán túl. Fontosnak tartom, hogy ne az utca nevelje fel a gyerekeket, ezért is szervezünk többek között tanulóköröket az átmenetileg gyengébben teljesítők számára. Sokaknak az egyesületünk biztosít második otthont – ez pedig egy nagyon hálás feladat.

A motivációs rendszerük pedig országosan is egyedülállónak mondható. Mi az alapja ennek?

Hadd mondjak egy példát! Nálunk a teremben nincs telefonozás, facebookozás. Viszont, ha valaki elvisz egy könyvet és visszahozza, megkérem az árát: el kell mesélnie, mit olvasott. Ha ezt megteszi, akkor kifizette a könyvet. Ha a csoportja előtt teszi meg és kedvet csinál másnak is a regény elolvasásához, dicséretkártyát is kap. Ha összegyűlik belőlük tíz, bármiért is kapja, az egy szorgalomérmet ér. Amennyiben ebből is tíz lesz a birtokában, akkor egy szorgalomkupát kap elismerésül. Nem meglepő talán, hogy nálunk mindenki hajt a dicséretkártyára, hiszen tudják, hogy az előbb-utóbb kupává változhat.

Ha már kupánál tartunk, Önök is szép számmal értek el sikereket az elmúlt években. Többek azonban olyannyira tehetségesek voltak, hogy a KSI-be igazoltak át…

Így igaz, ugyanakkor én nem adom el a gyereket. Arról van szó csupán, hogy ha kinövi azokat a kereteket, amiket biztosítani tudok számukra, akkor a Központi Sport Iskolában folytathatják a pályafutásukat, ahol akár egy életpályamodell is megvalósulhat számukra. A nemzetközi edzőtáborok, versenyeztetések könnyebben meg tudnak valósulni a KSI-ben, hasonlóképpen a válogatotthoz való csatlakozás is elérhetővé válik számukra.

Bár kinőhető keretekről beszél, azért mégis csak van egy olyan fesztiváljuk, a Newza, ami példa nélküli.

Valóban. Magyarországon korábban nem volt dzsúdó földharc, vagyis newaza-verseny, ezt én hoztam létre nyolc évvel ezelőtt a dzsúdó-szövetség engedélyével. Ez idő alatt Közép-Európa legnagyobb dzsúdó-földharcversenyévé nőtte ki magát. Szeretnék fogaskerék lenni abban, hogy hamarosa, hogy hazánk rendezze meg az Európa-bajnokságot is.

Ez igazán szép cél. Miket tervez még a következő tíz évre?

Szeptembertől ismét bővülni szeretnénk, elindítjuk szumós szakosztályunkat, és egy igazán különleges fejlesztőmódszert is bevetünk. Az agy-ideg izom kapcsolat erősítése érdekében játszva fogjuk fejleszteni a gyerekek képességeit és készségeket, mindezt pedig dzsúdós alapokon. Összességében azonban az egyesület jelenlegi struktúráját mindenképpen megtartjuk, emberközeli, gyerek centrikus klub leszünk a jövőben is. Természetesen, ha megjelenik az igény valaki részéről, hogy versenyezni szeretne, annak a továbbiakban is minden támogatást megadunk majd. Tehát alapvetően az elmúlt évtized munkáját fogjuk folytatni, szépen, lassan növekedve.

Szilvási-Kassai Eszter

A VKE számokban:

2016-17-es iskolaévben 35 versenyen, 133 érmet nyertek, ebből 68 aranyérem volt. Szumóban és kettlbell sportban 6 Európa bajnoki aranyat és 3 bronzot nyertek ebben a tanévben. Az elmúlt egy évtizedben összesen 1113 éremmel gazdagodtak, ebből 528 aranyérem volt. 69 magyar bajnoki címet szereztek 7 sportágban, világbajnoki érmeik közül 15-ből 8 arany volt. Európa bajnokságon 38 érmet zsebeltek be, ebből 31 a legfényesebben csillogó. Világkupákról 16 aranyéremmel tértek haza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .